Sneeuw en wind doen kans op Elfstedentocht smelten

De kans op een Elfstedentocht is voorlopig verkeken. Dat zei ijsmeester Jan Oostenbrug van de Vereniging de Friesche Elf Steden maandag. De sneeuw – overal op de route ligt 10 centimeter – gooit roet in het eten. Bovendien zorgt de oostelijke wind de laatste dagen voor windwakken in het ijs langs de Friese elf steden.

Oostenbrug hoopt dat de verwachte dooi voor het komende weekeinde doorzet. “Dan zijn we van de troep af, die de sneeuw nu van het ijs heeft gemaakt.” De straffe zorgt voor windwakken die soms wel een lengte van 100 meter hebben. “Het ijs verdwijnt daar als sneeuw voor de zon”, constateert de ijsmeester.

De ijsmeester hoopt op een nieuwe vorstperiode in februari. “Dan pas is het weer volle maan. Maar dan moet het eerst veertien dagen ‘s nachts 8 graden vriezen, voordat je een tocht uit kunt schrijven.”

Bron: Schaatsen.nl

Lees ook:Programma en uitslagen schaatsen PyeongChang 2018
Lees ook:Loting 1500 meter heren PyeongChang 2018
Lees ook:Maak kans op een dopper gesigneerd door Carlijn Achtereekte
Lees ook:Filmpje Kjeld Nuis en Patrick Roest in de medailletaxi
Lees ook:Filmpje: gewonden in Holland Heineken House

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>