Eén, twee en drie op 10.000 meter; Kramer rijdt WR!

Kijken naar hoe gras groeit, zo praten Amerikanen over de langste afstand in het mannenschaatsen, de tien kilometer. Gisteravond werd weer eens bewezen dat dat niet waar is. Het was vuurwerk in Salt Lake City, waar Nederland er met alle prijzen vandoor ging en Sven Kramer de sterkste was in de ongelooflijke tijd van 12.41,69: wereldrecord!

Bijna nog knapper dan de prestatie van Sven was hetgeen Brigt Rykkje liet zien. Deze ‘derde Nederlander’, die op het WK in actie kon komen dankzij het matige presteren dit jaar van Olympisch Kampioen Bob de Jong, reed een dik persoonlijk record en krijgt de bronzen medaille mee naar huis. Een absolute verrassing en een heel knappe prestatie, helemaal als je bedenkt dat Brigt traint onder de omstandigheden van een amateur: geen ploeg, geen trainer, weinig financiën. En dat doet hij al jaren. Rykkje had bedacht dat dit zijn laatste seizoen moest worden, maar na afloop van zijn bronzen race kwam hij daarop terug: “Stoppen? Nee, dat kan nu niet.”

In de tien jaar dat de WK afstanden nu worden verreden kwam het één keer eerder voor dat Nederland met drie man op het podium van de 10.000 meter stond. Dat was in Warschau 1997, met Gianni Romme, Rintje Ritsma en Bob de Jong. De tien kilometer werd op de WK altijd door een Nederlander gewonnen.

Lees ook:Waar kun je (veilig) schaatsen op natuurijs?
Lees ook:Derde Olympische titel Sven Kramer op 5000 meter
Lees ook:Geen goud voor Nederland op ploegenachtervolging
Lees ook:Loting 3000 meter dames PyeongChang 2018
Lees ook:Havard Lorentzen Olympisch kampioen 500 meter

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Eén, twee en drie op 10.000 meter; Kramer rijdt WR!

 1. Jojanneke

  Het was waanzinnig, vond je ook niet! Het is echt ongekend, die tijd van Kramer. Wát een beest op het ijs, zeg. Geweldig. Ik heb er werkelijk van genoten en hoop dat het tijdperk Kramer voor eeuwig zal duren.:-)

  Groetjes,
  Jojanneke

  http://www.jojannekevandenbosch.tk

    /   Reply  / 
 2. Marten

  Het was ongeloofelijk maar waar!! Het kijken van dit spektakel stuk op de late avond (nacht al) is gewoon geweldig om mee te maken.
  Alle ronde tijde van kramer waren ‘gewoon’ (wat betekent gewoon nu nog met z’on tijd, en wat zal dit woor voor betekenis voor de super fries sven hebben??) sneller da zijn WR in h’veen gereden op ‘t wk allround.

  Zoals hij zelf zei, het was magnifiek! En dat was het! En dat zal het ook nog wel even blijven

  !

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>