Foute wissel Kramer op 10 km! Goud voor Lee

Sven Kramer is dinsdag op de Olympische 10 kilometer gediskwalificeerd na een foute wissel! Met nog 8 rondjes voor de boeg ging hij plotseling de binnenbocht in terwijl hij in de buitenbocht had moeten blijven. Kramer leek niets in de gaten te hebben en reed gewoon door. Coach Gerard Kemkers besefte wel wat er aan de hand was maar bleef gek genoeg coachen alsof er niets aan de hand was. Kramer kwam daardoor over de finish in de waan dat hij goud had gepakt. Toen Kemkers hem op de hoogte bracht van de foute wissel smeet de Fries woedend zijn bril weg en duwde Kemkers boos opzij. Wat een drama!

De fout komt volgens Kramer geheel op het conto van Gerard Kemkers. Na afloop pikten de microfoons langs de baan heel duidelijk op dat Sven woedend uitriep: Godverdomme, hij stuurt me naar binnen!

De finish van Kramer en zijn woede daarna zijn ook haarscherp vastgelegd door de televisiecamera’s ..Klik hier voor de beelden.

Het goud op de 10 kilometer ging door de diskwalificatie van Kramer naar de 21-jarige Koreaan Seung-Hoon Lee. De ex-shorttracker die pas in september begon met langebaanschaatsen, dook met 12’58’55 onder het oude Olympisch record van Jochem Uytdehaage (12’58’92 Salt Lake City 2002).

De Rus Ivan Skobrev pakte het zilver in 13’02’07. Bob de Jong reed naar het brons in 13’06’73. Op 7600 meter zette De Jong pas een versnelling in. Het eerste gedeelte van de race lukte het hem niet om snelle rondetijden neer te zetten. Achteraf verklaarde De Jong zelf dat hij in het begin niet ontspannen kon rijden.

Arjen van de Kieft kwam op het ijs tegen de latere Olympisch kampioen Lee. De Nederlander kon het tempo van de Koreaan niet lang bijbenen en moest halverwege loslaten. De rondetijden liepen vanaf dat moment hard omhoog. Van de Kieft noteerde uiteindelijk een teleurstellende 13’33’37, de negende tijd in de Richmond Olympic Oval.

Klik hier voor de volledige uitslag van de 10000 meter.

Lees ook:Olympisch debutanten Nuis en Roest goud en zilver op 1500 meter
Lees ook:Legendarische dubbel voor Nuis: ook Olympisch kampioen 1000 meter!
Lees ook:Havard Lorentzen Olympisch kampioen 500 meter
Lees ook:Achtereekte Olympisch kampioene 3000 meter
Lees ook:Nederlandse dames op gemak naar finale ploegenachtervolging

53 Reacties // Reageer

53 thoughts on “Foute wissel Kramer op 10 km! Goud voor Lee

  1. Christa

    Zit ie nou echt in de verkeerde baan???

      /   Reply  / 
    1. Niels

      Eric schande dat je zegt dan bob zijn bronze medaille niet waard is het is toch mooi voor lee dat hij gewonnen heeft en dat bob hem dan niet op de schouders wil nemen

        /   Reply  / 
  2. Bianca

    Mijn god! Ik voelde van te voren al aan dat er iets zou gebeuren maar zo’n stomme fout!! Afwachten maar wie hier de schuldige van is maar eigenlijk maakt dat niets meer uit, het is al gedaan. Zonde!

      /   Reply  / 
  3. martin

    pippo,s!!!! een scheidsrechter is er om de boel te corrigeren. behalven in schaatsen zakken hooi!!!!!!!!!!!!!!!!

      /   Reply  / 
  4. martin

    ik heb er de pest in ha ha relativeren martin

      /   Reply  / 
  5. Paul

    Klasse reactie van Kramer over z’n coach. Stomme fout van Kemkers, maar zo’n reactie verdient niemand. Sven is een waardeloze arrogante snotneus.

      /   Reply  / 
  6. Christa

    Doodzielig voor Sven maar wat zal ook Kemkers zich klote voelen!

      /   Reply  / 
  7. Gerwald

    Erg jammer dat zo’n prestatie teniet word gedaan door zo’n stomme fout ! Menselijke fout in topsport.

      /   Reply  / 
  8. Bernd

    Wat een deceptie voor die jongen na 4 jaar hard trainen. Hij was het die uiterst geconcentreerd bezig was terwijl zijn coach als een opgefokt piepeltje staat te schreeuwen aan de kant en hem met een kluitje het riet in stuurt.

      /   Reply  / 
  9. ed

    Ontzettend zonde

      /   Reply  / 
  10. Christa

    Wat zou jouw 1e (menselijke) reactie in deze situatie zijn Paul? Ik snap best de teleurstelling en woede van dat moment. In het laatste interview is Sven alleen maar teleurgesteld en viel zijn coach niet af. Sven sprak zelfs zijn waardering voor hem uit en vond de zaak “moeilijk”.

      /   Reply  / 
    1. Paul

      De teleurstelling en boosheid begrijp ik heel goed. Maar al langer valt het gedrag van Sven Kramer mij in negatieve zin op. Mart Smeets ook als je goed tussen de regels door luistert. De manier van wegduwen van zijn coach, iemand die zijn vader kon zijn, is veelzeggend over de persoonlijkheid van Kramer. Dat onbeschaamde GVD ook. Misschien erger ik me wel dat Kramer zich als een grootheid gedraagt, terwijl schaatsen een sport in de marge is. Biathlon heeft 12 x meer professionele deelnemers en zelfs korfbal is populairder.

        /   Reply  / 
      1. Patrick

        wat is dit nou voor onzinnig geneuzel… zonder passie geen topsport!

        misschien wel met korfbal en biathlon maar goed das voor lichtelijk labiele mensen waar paul waarschijnlijk vol deel van uitmaakt

          /   Reply  / 
        1. Paul

          Och joh, spuug ik op je held? Komop zeg, schaatsen is toch 1 van de allerkleinste sporten. Als schaatsen zo groot als bv. biatlon zou zijn, dan heeft niemand van ene Sven gehoord. De sport is zo slecht uitontwikkeld dat een nieuwkomer als Lee goud wint. Zegt toch genoeg? Dat wil overigens niet zeggen dat schaatsen geen mooie sport is. Alleen maken wij ons er drukker om dan misschien wel gepast is. Maarre, wel goed slapen vannacht hoor en denk nog even aan de gemoedstoestand van Kemkers voor je de ogen sluit.

            /   Reply  / 
      2. Wilma

        Dan heb je niet echt goed op zitten letten.
        Sven heeft ontzettend knap zijn verdriet en teleurstelling even aan de kant proberen te zetten om toch de pers te beantwoorden.
        Wanneer je bij WK voetbal verliest in de finale wordt je altijd nog tweede. Nu blijf je met lege handen achter. En pas over vier jaar een herkansing. dit heeft niets te maken met de populariteit van een sport. Maar alles met iemand die alles over heeft voor zijn sport. Soms wil je gewoon even alleen zijn om even bij te komen.

          /   Reply  / 
        1. Paul

          Reken maar dat er iemand met Sven gesproken heeft alvorens dat interview, en natuurlijk heeft hij ook ooit mediatraining gehad. Zelden zie ik authentieke reacties van sportlui heden ten dage.

            /   Reply  / 
          1. Patrick

            wat ben jij een naar mannetje.. sven is 100% goede gast en wie ben jij om te denken dat je hem kan beoordelen

            of kan je alleen mensen die echt iets presteren afzeiken omdat je waarschijnlijk in je hele leven nog nooit iets gepresteerd hebt..?

              /  
          2. erik

            Heb maar 1 vraag we leven in 2010 gaat alles goed met je heb je een probleem dat jij er niet staat of nooit iets bereikt heb in je leven je reactie is niet helemaal normaal ga inderdaad lekker slapen laat de mensen even in hun woede, leven en laten leven kerel succes verder want ik wil je comentaar niet eens meer lezen zal ook wel blij zijn met de val van het kabinet ben je vast voor wouter Bos of is hij ook arrogant??? of juist de mart smeeds van de politiek

              /  
          3. Paul

            Ach, jullie kennen Sven ‘de goede gast’ goed? Dan mijn excuses, maar anderzijds, als jullie mensenkennis net zo goed is als jullie grammatica en stijl… dan toch maar fuck Sven!

              /  
      3. Patrick

        en nog iets… sven is en blijft

        EEN GROOTHEID

          /   Reply  / 
        1. Paul

          Een grootheid is iemand die 30 jaar lang zijn zieke invalide vader verzorgt, of iemand die bijdraagt aan het genezen van een ziekte, of iemand die zichzelf op een granaat gooit om omstanders te beschermen, of…

          In ieder geval is het geen onvolwassen blaag wiens enig talent het rijden van rondjes bij een kleine sport is. Kom zeg.

            /   Reply  / 
          1. Patrick

            hahaha… misschien moet je dat dan maar eens snel doen.. dat van die granaat dan..

              /  
      4. Bernd

        Het moet wel heerlijk voor je zijn. Eindelijk kun je je negatief uitlaten over misschien wel de beste lange afstand schaatser die NL heeft voortgebracht. En het was niet eens zijn schuld. Ga maar weer korfballen.

          /   Reply  / 
        1. Paul

          Ik doe aan Amerikaans football. En inderdaad is Kramer een groot schaatser, maar een groot schaatser maakt je nog geen groot sportman en zeker geen groot mens. Verder doe ik je reactie af van iemand die vannacht slecht zal slapen. Komop joh, er zijn belangrijker zaken, zoals je gaandeweg wel zal ontdekken.

            /   Reply  / 
          1. Patrick

            oe footbal.. nogal ongeloofwaardig want een beetje sportman kan dus niet andere sportmensen zo eenzijdig afzeiken en kleineren. En natuurlijk zijn er belangrijkere dingen maar nu even niet!!!!

              /  
          2. Bernd

            Ik slaap goed, we hebben het hier over Sven Kramer die goud door zijn neus wordt geboort en ik kan me heel goed in zijn situatie verplaatsen. Trouwens Amerikaans football komt buiten de VS ook niet verder dan een paar randgemeenten van Londen an Amsterdam.

              /  
          3. Paul

            Je hoort mij ook niet zeggen dat amerikaans football een grote sport is, alhoewel een gemiddelde college wedstrijd door zo’n 80.000 fans wordt bezocht. In ieder geval is het een mooie sport, net zoals schaatsen een mooie sport is. Alleen is een beetje nuance van deze kleine sporthelden op zijn plaats. Enne, welterusten.

              /  
      5. Christa

        Ik denk dat Sven helemaal niet zo is, maar gemaakt wordt door zijn omgeving. Hij wordt als jonge jongen keer op keer opgehemeld. En wie kan dan gewoon en bescheiden blijven? Alleen als je wat ouder (en wijzer?) bent kun je dat (zelfs ook nog misschien) relativeren.
        Ik had hem die overwinning best gegund. Hij IS namelijk ondanks zijn jonge onbesuisdheid en ontbreken van levenservaring (en dus levenswijsheid) in mijn ogen nog steeds een kei in schaatsen; een natuurtalent. En oh arme Kemkers…… wat een drama voor die vent.

          /   Reply  / 
        1. Paul

          Goede reactie en het overwegen waard, maar dat zegt dan niet veel goeds over zijn ouders en opvoeding. Ik hoop oprecht dat we over zo’n 20 jaar een relativerende Sven Kramer op televisie zien.

            /   Reply  / 
          1. Patrick

            je gaat nu ook zijn ouders afzeiken… hahaha.. je bent echt ongeloofelijk… ik zeg heel veel prozac en snel; misschien is de nacht apotheek nog open

              /  
          2. Christa

            Ik bedoelde in 1e instantie niet zijn ouders, maar de “schaatswereld”, media e.d. En Patrick: als je je wilt afreageren en niet normaal kunt reageren op andere meningen: doe dat dan gewoon tegen je spiegelbeeld die zegt nl. precies hetzelfde als jij en zal je nooit tegen spreken. Zo ben je meteen ook niemand tot ergernis.

              /  
  11. advocaat vd duivel

    Ok dus hoeveel krijgt die Kemkers hier nou voor van de chinese gok maffia?

      /   Reply  / 
  12. Patrick

    Wat ongeloofelijk… ook stom van kramer maar als je zo aan het rijden bent dan zit je in trance en als dan iemand gaat schreeuwen neem de binnen bocht ga je twijfelen en als goede pupil luister je naar je coach… die moet zich echt kapot schamen.. 4jr lang trainen voor het hoogste en dan dit..

    Om nog maar niet te beginnen over Mart Smeets wat ongenadige eikel is dat.. met ze plofkop.. quote; foutje kan gemaakt worden, accepteer het nou maar… lekker makkelijk om te relativeren als je al 40jr in een hokkie sport zit te kijken samen met Ria

      /   Reply  / 
  13. Wilma

    Vreselijk wat een teleurstelling. voor beide heel erg, en voor Sven en voor Kemkers. Stemming behoorlijk bedrukt hier.Wat mij vooral verbaasde was de actie van Bob de Jong om op het podium Lee op de schouders te nemen!! Dat doe je niet na zo’n ontknoping! Ondanks de fantastische prestatie van Lee. Weinig inlevingsvermogen van de heer de Jong. En ik heb nog wel met hem mee zitten leven tijdens zijn rit. Die gewoon niet goed genoeg was voor brons!!

      /   Reply  / 
    1. erik

      mee eens bob schaam je om ook nog lee op de schouders te nemen en je eigen land genoot die veel beter is links laten liggen schande
      geen brons waardig ook al doe ik het schaatsen niet na

        /   Reply  / 
    2. dolfhinlady

      Ik heb de medaille uitreiking niet gezien.
      Toch vind ik Sven de beste 10 km rijder.

      Lee heeft dan wel goud en de Jong brons, maar op deze manier hebben deze medailles totaal geen waarde.

        /   Reply  / 
  14. erik

    Ik snap de reactie van paul maar ben het wel eens met de rest op zo’n tournooi mag je geen fouten maken sorry mag bij voetbal niet nergens,als het gebeurt ben je gewoon klaar in dit geval heeft sven gelijk domme fout van de coach en ja hij loopt misschien zijn boekje te buiten maar is op dit moment ook al gaat het fout wel de beste van de wereld op zijn afstanden heeft daar hard voor getraind en houd 2 miljoen kijkers aan de buis en heel nederland verdient daar geld aan op ieder zijn eigen manier van unox tot de kpn zoveel rijker wordt sven er niet van per uur als je het omrekend tegen de uren trainen dus laat die jongen even populair zijn voor een paar jaar houd hij er misschien wat aan over
    ik kan alleen maar zeggen petje af voor sven ik was nog veel bozer geweest.

      /   Reply  / 
    1. Paul

      Exact, Sven is handel en ook Studio Sport werkt daaraan mee omdat ze financieel afhankelijk zijn. Door het salaris van Mart zal zijn frustratie wel ingeperkt zijn, alhoewel soms… . Ik zou liever wat meer andere wintersporten en kundig commentaar bij andere wintersporten willen zien, maar liever herhalen ze bij Studio Sport het schaatsen 10 keer. Kassa… en veel reclames verkopen want de goegemeente blijft wel met een unox-muts op kijken!

        /   Reply  / 
      1. erik

        heb je gelijk in maar daar kan sven niks aan doen laat die jongen even en sorry voor mijn taal we kunnen niet over al goed in zijn sorry

          /   Reply  / 
  15. R@M

    We still dressed in orange……and we love the “dutchies”

      /   Reply  / 
  16. Patrick

    @Christa

    mijn reactie was niet op jouw text maar op die van paul want die verwijst direct naar zijn ouders.. relativerende text; als iemand goed reageerde was het kramer maar dan is het opeens de mediatraining

    maar goed ik snap dat je paul zijn onzinnige negatieve commentaar wel kan waarderen???

      /   Reply  / 
    1. Christa

      Er was iemand en ik dacht ECHT dat jij het was die ineens over kleine geslachtsdelen begon…. Die tekst kan ik niet meer terugvinden nu. En DAAR reageerde ik op. Maar als jij het niet was: SORRY! Ik laat iedereen in zijn waarde omdat iedereen recht heeft op zijn eigen mening. Het is alleen een “kunst” om dan niet beledigend te worden. Afijn, nu ik alles zo terug lees, lees ik alleen maar pure frustratie en teleurstelling. En kan ik me heel goed voorstellen dat niet iedereen even genuanceerd reageerde. Ik heb er nu nog een behoorlijke kater van over gehouden en dat komt niet eens van het zuipen……

        /   Reply  / 
      1. Liesbeth Kombrink Auteur

        @Christa: De reacties waarin met geslachtsdelen werd gesmeten heb ik inderdaad verwijderd. Ze waren letterlijk onder de gordel en deden niet ter zake.

          /   Reply  / 
  17. Rens

    Hee Paul, wel een beetje dom jouw initiële reactie. Ik zal het maar een Gerardje (Kemkers) noemen. Schaatsen is voor Nederland een grotere sport dan American Football en jouw vergelijking met hoe men in de US met die sport omgaat is waanzin. Immers, dan zou je het schaatsen in vergelijking met American Football in Nederland (die sport wordt toch steeds kleiner hier en speel je dan alleen nog maar met je jezelf?) wel wiskundig extrapoleren naar bezoekersaantallen in de US en dan blijkt schaatsen veel groter te zijn. Waarschijnlijk kan je ook al niet rekenen. Natuurlijk zijn er belangrijker zaken. Echter, daar is dit medium niet voor bedoeld en dus als we onze mening willen geven/delen, dan doen we dat. Rest me alleen nog Sven, Gerard de NL schaatsers en de rest van Nederland sterkte te wensen op goed herstel de komende dagen en revange op de ploegenachtervolging.

      /   Reply  / 
  18. J. van der Zee

    Ik zou zeggen “Zwabbervoet” Kemkers ( Sukkel!!!) moet voor straf een bos door zijn ouders gekweekte tulpen opeten, net zoals zijn plaatsgenoot wijlen weerman Jan Pelleboer dat jaarlijks deed bij het bloemencorso in Eelde.

      /   Reply  / 
    1. Annemieke

      Persoonlijke rancune???????

        /   Reply  / 
  19. Inge

    Het jammer dat Sven op deze manier ten onder is gegaan, maar het blijft topsport en het hebben van stalen zenuwen hoort daarbij, ook van de coach blijkbaar…. heeeel jammer…

      /   Reply  / 
  20. Anne

    Wat een zuur verloop van de wedstrijd. Pijnlijk om te zien hoe jarenlange training, inzet en uithoudingsvermogen door een ongelukkige fout van de coach (die zichzelf ongetwijfeld de komende tijd ook de weinige haren uit het hoofd zal trekken) in een fractie van een seconde uitloopt op een – mag ik het zo noemen – ‘sportdrama’. Het uit handen moeten geven van een welverdiende gouden olympische medaille in een schaatscarriere door een mistreffer van de eigen coach: au (voor beide partijen)! Persoonlijk vond/vind ik het een olympiade met twee érg grote keerzijden voor het Nederlandse team: grote onverwachte ‘ups’ (Tuitert) en zeer verrassende ‘downs’ (Kramers ongelukkige afloop). Maar misschien is dat wel eigen aan de spelen, who knows.

      /   Reply  / 
  21. lam

    Ik begrijp niet dat die scheidsrechters Sven gediskwalificeerd hebben, want aan zijn rondetijden konden ze allang zien dat hij een grote voorsprong had op Lee. Ook al reed hij een ronde in de verkeerde baan. Dat hadden ze mee moeten tellen. Sven was gewoon de snelste. Een correctie had dan op zijn plaats geweest en niet direct afstraffen. Sorry, hoor.
    Niks negatiefs van Lee, want die vind ik trouwens wel erg goed ook.

      /   Reply  / 
  22. Kim

    Niet dat ik hem dit gun hoor,zeer zeker niet. Maar waarschijnlijk heeft dit zo moeten zijn. Kramer vindt zichzelf immers net een beetje té goed. Hij trekt zich van niemand wat aan en ziet zichzelf als de King van de ijsbaan en daarbuiten. Zoals hij ook weer aan kwam fietsen,álle rode lichten negerend. Alsof hij alles kan maken en wat hij doet altijd goed is. Die houding van hem stoort mij al tijden, dus echt rouwig kan ik niet zijn. Dit zet hem weer even met beide beentjes op het ijs. Het is ook erg makkelijk om alle schuld bij Kemkers te schuiven. Kramer heeft in zijn leven duizenden malen van baan gewisseld. Het is zijn tweede natuur. Dus had hij zélf ook beter moeten weten. Wisselen moet een automatisme zijn,net als een voetballer altijd weet hoe hij de bal moet raken. Maar ja,als je denkt dat je de buit toch al in the pocket hebt,dan wordt je laks he.
    Maar ja,niet getreurd: over 4 jaar is er weer een kans. Hij is nog jong en zal zeker nog wel wat goud bij elkaar sprokkelen.

      /   Reply  / 
  23. sterretje

    tjee wat een vervelende reacties allemaal, sven heeft dit niet verdient!
    Hem arrogant noemen terwijl jullie hem niet kennen, dat zegt meer over jullie dan over hem!
    Ook Kemkers heeft dit niet verdient, de reactie van sven laat zien dat hij een echt sportman is, de pers te woord staan als je zo stuk zit dat is klasse!
    En ik gun Bob zijn medaille ook, hij mag blij zijn maar inderdaad het zo te vieren is wel een trap nageven en dat siert hem niet
    Sven over 4 jaar sta je er weer, koppie op en ontzettend veel waardering voor je als mens, maar dat weet je

      /   Reply  / 
  24. Annemieke

    Hallo!! waar zijn we helemaal mee bezig, het is zo ontzettend jammer wat er gebeurd is, maar Sven en Gerard zijn ook gewoon twee mensen die fouten kunnen maken, en Kemkers zo naar beneden te halen omdat er een fout gemaakt is, is belachelijk voor woorden,al die jaren dat ze samen werken heeft tot nu toe alleen maar in hele goede resultaten geleid.
    Ben je dan nu als coach helemaal niks meer? (bekrompen)
    Let wel ze hebben ondanks dit drama wel een olympische tijd neer gezet.
    Dus wat mij betreft is Sven een olympisch 10 km kampioen zonder medaille.maar met een tijd waar Sven en Gerard verantwoordelijk voor zijn.

    Waar ik mij wel vreselijk aan gestoord heb is de uitspraak van Bob de Jong, totaal geen greintje medeleven, en dan ga je ook nog die Lee op je schouders zetten,heeft goed geschaatst,maar geen winnende tijd neer gezet, leuke schaats-collega, BAH een groot schaats-fan

      /   Reply  / 
  25. Pingback: Sven Kramer is niet moedeloos | Schaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>