Jillert Anema en matchfixing: bad timing!

Jillert Anema matchfixing

Een kwestie van bad timing: het nieuws dat de Volkskrant donderdag brengt over schaatscoach Jillert Anema. De coach van Jorrit Bergsma zou in 2014 in Sochi een poging hebben gedaan tot matchfixing. Dat de krant het artikel publiceert, precies op de dag dat Bergsma zijn Olympische titel op de 10 kilometer wil prolongeren, werkt wat mij betreft alleen maar in het nadeel van de sport, in het bijzonder in het nadeel van de schaatser en de mens Jorrit Bergsma. En dus in het voordeel van zijn grootste concurrent Sven Kramer ..?

De titanenstrijd op de 10 kilometer die donderdag plaats vindt in PyeongChang is op zich al beladen genoeg. Die heeft deze plens olie op het vuur echt niet meer nodig. Jorrit Bergsma won verrassend het goud in Sochi maar ons land reageerde in plaats van supertrots verbolgen .. want Bergsma had het feestje van Sven verstoord. Sven die het in 2014  toch zo had verdiend om na de foute wissel in Vancouver dan toch eindelijk die Olympische titel op de 10 kilometer te pakken. Het ontnam de gouden plak van Bergsma alle glans .. terwijl Kramer toch puur sportief en op waarde was geklopt. Nu in 2018 gaat de strijd van toen op herhaling in Zuid-Korea .. mooi man .. Ik voel vlinders in mijn buik. Maar door het artikel in de Volkskrant heb ik er gewoon buikpijn van ..

Journalistiek gezien kan ik de keuze om het vette verhaal vandaag te publiceren wel begrijpen. Nieuws is nieuws. En dat moet je brengen als het zich aandient. Of zoals sportjournalist Gerard den Elt het op Twitter verwoordt: ,,Oliebollen verkoop je ook niet met Pasen.” Maar wat ik me steeds maar blijf afvragen is: in wiens belang was het om de jongens van de Volkskrant dit nieuws in te fluisteren? Want daar zit natuurlijk de werkelijk kwade genius. Dat zijn uiteraard niet de schrijvers van het artikel, John Volkers en Erik van Lakerveld ..  zij zijn slechts de boodschappers in dit hele verhaal ..

Een halve dag later wijst alles en iedereen met de beschuldigende vinger naar elkaar. Jorrit Bergsma zegt dat ‘kamp Kramer’ heeft gelekt. Niet slim van Bergsma, die zich daarmee een slecht verliezer toont nadat hij er niet in geslaagd is om zijn Olympische titel te prolongeren. Bergsma maakte overigens al snel excuses voor zijn uitspraak maar toch ..  NOC/NSF (dat de berisping van Jillert Anema 4 jaar lang onder de pet hield) liet later op de donderdag weten dat de coach zelf de bron was van het verhaal over Sochi. De Volkskrant reageerde toen dat de vork toch wel iets anders in de steel zit.. de krant ontving tientallen boze reacties van lezers, met name over de dag van publicatie .. Via de eigen ombudsblog volgde toen deze tekst en uitleg: https://www.volkskrant.nl/opinie/ombudsblog-boze-reacties-op-het-nieuws-over-poging-tot-matchfixing-in-sotsji~a4557059/

Volgt u het nog? Ik niet meer. En dat wil ik ook helemaal niet. Wat rest is het gevoel dat deze sportdag niet op deze manier overschaduwd had mogen worden. Want het slechte presteren van Sven Kramer heeft hier ongetwijfeld mee te maken. Daar ben ik van overtuigd. Mocht het nieuws dus inderdaad, zoals gesuggereerd, vanuit het ‘kamp Kramer’ bewust gelekt zijn om de druk op concurrent Bergsma te vergroten .. dan is deze boomerang ongenadig hard terug gekomen bij de man die nooit Olympisch kampioen op de 10 kilometer zal worden ..

En coach Jillert Anema zelf? Die doet er het zwijgen toe, omwille van de sport … Ik kan hem geen ongelijk geven! https://nos.nl/pyeongchang2018/artikel/2217585-anema-betreurt-ophef-maar-geeft-nog-geen-uitleg.html

Lees ook:Loting 10000 meter PyeongChang 2018
Lees ook:Ted-Jan Bloemen Olympisch kampioen 10 kilometer
Lees ook:Filmpje: Jorrit Bergsma in de medailletaxi
Lees ook:Loting 5000 meter heren PyeongChang 2018
Lees ook:Programma en uitslagen schaatsen PyeongChang 2018

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Jillert Anema en matchfixing: bad timing!

 1. Milko Verheijen

  Het feit dat de coach een berisping heeft ontvangen zegt al dat hij iets gedaan heeft wat niet in de haak is.
  Het getuigd van enorme “sportiviteit” van Bergsma om Kramer de schuld te geven.
  Als gevolg van die reactie zou ik het NOC willen voorstellen om de berisping van de coach om te zetten in een levenslange schorsing met onmiddellijke ingang en om Bergsma en Adema, na het ophalen van diens medaille, direct op het vliegtuig te zetten naar Nederland.
  Dit soort mensen zetten de sport moedwillig in een kwaad daglicht.
  Ik walg hiervan

    /   Reply  / 
 2. Speedy

  Milko,

  Ben het geheel met je eens. Ik kan het niet begrijpen dat Jillert een berisping krijgt en van van Gelderen terug naar huis wordt gestuurd uit Rio de Janeiro.

  Als het om de Olympiche gedachten goed gaat wordt blijkbaar met twee maten gemeten.

  Topsport is afzien en destemeer vind ik voor de andere Team NL Topsporters en de Olympische Spelen dat Jillert hier een flinke kras heeft gezet.

  Hoop dat de NOC hier strenge optreed.
  Gelijkwaardig aan doping regels.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>