Boze schaatsfans: “Dat worden halflege tribunes tijdens het WK Allround!”

Het WK Allround, februari 2007 in Thialf, stond bovenaan mijn wenslijstje van te bezoeken wedstrijden. Eergisteren kwam de KNSB met het nieuws dat maandag 4 december de kaartverkoop zou beginnen. Goed nieuws voor alle schaatsfans, die als sinds augustus door de schaatsbond in de wacht werden gezet als het ging om kaartjes voor dit toernooi in Heerenveen. Maar helaas: de bond zet de supporters in de kou. Want slechts 750 van de ruim 10.000 beschikbare plaatsen zullen tijdens het toernooi bezet worden door de echte liefhebbers.

 

Het gros van de kaarten schenkt de KNSB aan de sponsoren en aan de gewesten. Tel daar de kaartjes voor buitenlanders en voor mensen van de ISU bij op en het stadion zit vol. Althans, de stoelen zijn gereserveerd. Want de schaatsfans verwachten dat de genodigden meer oog hebben voor een drankje en een bitterbal in de VIP-room, dan voor de races.

 

Aan een van de 750 kaartjes komen, was overigens sowieso niet eenvoudig. De website van Thialf, de enige plaats waar men (online) een toegangsbewijs kon bestellen, lag 4 december volledig plat. De site kreeg in korte tijd 20.000 bezoeken te verhapstukken. En daar was niet op gerekend. Wie http://www.thialf.nl/ intypte, kreeg te horen dat het systeem overbelast was en dat er dinsdag opnieuw kaarten besteld konden worden. Helaas: ook vandaag was het het grootste deel van de dag niet mogelijk. Misschien maar goed ook, want het laatste nieuws is dat de Thialf-computer doorgegaan is met het uitgeven van kaarten, op het moment dat die er allang niet meer waren. Kortom: een flinke dooie mus-situatie. Je zal maar in de veronderstelling hebben geleefd dat jij een van die 750 gelukkigen was…Mensen slecht ter been konden zich sowieso al de moeite besparen. Want de kaarten in de vrije verkoop zijn allemaal sta-plaatsen. Logisch, want voor een bobo staat natúúrlijk altijd een stoel klaar.

 

Betrokken schaatsliefhebbers hebben een initiatief opgezet om hun onvrede duidelijk te maken. Op de website http://www.volgendjaarwelkaartjes.tk/ wordt men opgeroepen om een protestreactie in het gastenboek te plaatsen. Een kleine vijftig mensen heeft inmiddels aan die oproep voldaan. De mooiste reactie komt van ene Krizz: “Allemaal reageren voor de functie van directeur van de KNSB, is vacant..dus allemaal een brief CV schrijven..de grootste kans op kaartjes voor volgend jaar WK sprint!” Wil jij ook je steun betuigen aan de teleurgestelde supporters? Laat dan een reactie achter op de website.

Lees ook:Waar kun je (veilig) schaatsen op natuurijs?
Lees ook:Filmpje: shorttracksters in de medailletaxi
Lees ook:Jillert Anema en matchfixing: bad timing!
Lees ook:Schaatskalender langebaan 2017 – 2018
Lees ook:Olympisch debutanten Nuis en Roest goud en zilver op 1500 meter

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “Boze schaatsfans: “Dat worden halflege tribunes tijdens het WK Allround!”

 1. Bert

  sorry, maar dat er veel kaarten naar sponsoren gaan vind ik niet meer dan logisch. Die mensen zorgen voor het geld in de sport en dus voor de goede prestaties van de rijders. Een beetje ongenuanceerd stuk dit!

    /   Reply  / 
 2. Linda

  Normaal gesproken kon je in september ofzo al een bestelformulier downloaden en opsturen en ik had nog nooit gehad dat ik geen kaarten kreeg aangewezen. Nu via de site is me niet gelukt om kaarten te bestellen(en dat terwijl we met z’n drieën probeerden.

  Tsja dat sponsoren kaarten krijgen snap ik ook wel, maar dat gaat ten koste van de echte fans..

    /   Reply  / 
 3. Sabine

  Super dat je dit geplaatst hebt, bedankt!

  Bert, natuurlijk moeten de sponsoren kaarten krijgen, maar van de 10.750 kaarten gaan er maar 750 naar de schaatsfans en 10.000 naar de sponsoren, vind jij dat normaal?

    /   Reply  / 
 4. Ed Roos

  Schaatsen in Nederland was naar mijn mening een van die sporten waar spontaniteit en onderlinge verbondenheid met name bij het publiek en daardoor ook bij de schaatsers een groot goed was. Ondanks dat er best wel een borrel gedronken werd heb ik binnen het schaatsplubiek nog nooit voetbal hooligan achtige taferelen gezien. Daarom heb ik mij volledig afgekeerd van het voetballen en ben ik schaats en wielerfan geworden. Door nu ook in deze sport de commercie de overhand te laten nemen zet je dit onder druk. Minstens de helft van de kaarten bij een groot toernooi in Thialf moeten voor het “gewone” schaatspubliek bestemd zijn. Alle commerciële kansen ten spijt.

    /   Reply  / 
 5. Martijn

  Sinds 1987 kom ik met dezelfde vriendengroep in Thialf. In het begin was er altijd makkelijk aan kaarten te komen. De laatste jaren werd het al wat moeilijker, maar via slimme wegen lukt het altijd. De sfeer op de tribunes was al minder geworden door het stropdassenpubliek met een Aegonmuts op.
  De zittribunes tijdens een 3000 meter dames waren al halfleeg, de bobos zaten in hun eigen bobo-tent. Nee de lol is eraf, de tijden van Guljajev,Zjelezovski,Veldkamp,Koss,Zandstra en Ritsma komen niet meer terug. Het einde van een tijdperk vol sfeer in Thialf. Voor het eerst in 20 jaar is het mij ook niet gelukt om aan kaarten te komen. Alle schaatsfans wil ik verzoeken tijdens en na de wedstrijden gezellig in het centrum van Heerenveen in de cafes naar het schaatsen te komen kijken.

    /   Reply  / 
 6. Hendrik

  Beetje onzin om te zeggen dat er bij die 10.000 geen schaatsfans zitten… die kaarten die naar de gewesten gaan komen volgens mij terrecht bij de schaatsverenigingen die zijn aangesloten bij de gewesten. Die hebben een soort van voorkeurspositie dus, wat ik ook niet raar vind aangezien die verenigingen bijdragen aan de clubkas van de KNSB. Dit zijn dus vaak actieve schaatsenrijders en ik zou ze ook graag schaatsfans noemen…

    /   Reply  / 
 7. Verine (redactie)

  Thnx Tjeerd, ik heb de link aangepast.

    /   Reply  / 
 8. Olga Schoonheim

  Schandalig, dat geringe aantal kaartjes en nog schandaliger dat er voor mensen die al jaren genieten van het schaatsen maar nu niet meer uren kunnen staan helemaal geen zitplaatsen zijn. Is dit soms leeftijdsdiscriminatie of zo? Ik ondersteun de acties!

    /   Reply  / 
 9. MIRTE

  het is gewoon kei en kei en keihard balen!!!! ik hhoop maar voor degene die wel mogen dat ze heel heeel heeeeel graag willen en dat ze t heel leuk vinden..en die sponsoren..tja..dat hou je atlijd!

    /   Reply  / 
 10. gosse

  nog even kinne wy nei alle plakken fluitsje…

    /   Reply  / 
 11. syl

  Dat was wel even balen, slechts 750 kaarten in de vrije verkoop. Het is me dan ook niet gelukt kaartjes te bemachtigen.
  Ik begrijp wel dat sponsoren recht hebben op kaartjes want zij zijn het tenslotte die alles draaiende houden.
  Maar de verdeling voor wie de kaarten bestemd zijn is naar mijn mening wel enigszins scheef.
  Maar ja, helaas niks aan te doen. Dan maar lekker op de eerste rang voor de tv het toernooi volgen.
  Hopelijk leert de organisatie hiervan en komen ze een volgende keer met een betere oplossing.

    /   Reply  / 
 12. www.knuffelregen.nl

  Supporters denken aan knuffelstop

  De schaatssupporters uit Apeldoorn denken aan een knuffelstop. Martijn Baars haalde afgelopen vrijdag Kringloop helemaal leeg en de teller staat nu op ruim 600 knuffels. ‘Dit gaat straks logistiek een probleem worden’ aldus veurzitter Jan Willem Stegeman. De liefhebbers hebben ook nog reserveringen staan bij Kringloop Deventer en Groningen.
  lees verder >>

    /   Reply  / 
 13. Rta Brouwer

  Ook wij hebben al talloze malen en verontwaardigd gereageerd. Zowel naar Thialf (prut-antwoord) en diverse reisorganisaties (ook nietszeggende antwoorden). Maar ook diverse malen (landelijke) dagbladen geschreven om publiciteit te halen. Maar het blijft vechten tegen grote sponsoren, eigengereid Thialf en een weinig feeling hebbende KNSB wat betreft de doorgewinterde supporters. Supporters die overuren draaien om bij belangrijke (maar ook minder belangrijke) wedstrijden aanwezig te kunnen zijn. Supporters die overal naar toe willen reizen. Maar wat betreft kaartjes vaak nul op het rekest krijgen. Er blijft dan weinig anders over om voor de televisie de verrichtingen te bekijken van de schaatsers. En dan de grootste ergernis waarnemen: de halflege tribunes en half dronken nep-supporters (met gekregen sponsorkaartjes) die halverwege, maar vaak al eerder verdwijnen achter coulissen. of soms niet eens de moeite nemen om de tribunes op te zoeken. Sponsoring is niet te voorkomen maar wel de diepe teleurstelling van de vele ECHTE supporters. Wanneer komt hier een eind aan KNSB en andere belanghebbenden??????

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>