WK Afstanden Inzell al uitverkocht

Het WK Afstanden dat in maart 2011 wordt gehouden in Inzell is nu al uitverkocht. De nieuwe schaatshal die in het Zuid-Duitse schaatsdorp is gebouwd gaat pas in december open. Maar de overdekte baan is nu al immens populair. Vanaf Kerst kan er in Inzell geschaatst worden in de hal die de bijnaam ‘de wolk’ heeft gekregen. (Foto: KNSB)

De ’wolk van een ijsbaan’ moet een nieuwe fase in de schaatsgeschiedenis van de Beierse ijsbaan inluiden. “We gaan een nieuwe ijstijd tegemoet”, glimt Hubert Graf. De ijsbaandirecteur geeft trots een rondleiding in de inmiddels bijna overdekte ijshal, die de vorm heeft van een wolk. Slechts aan de zuidzijde moeten nog een paar immense spanten op hun plaats worden gebracht. Werkzaamheden, die veel toeschouwers trekken. Een van de grootste hijskranen die Duitsland rijk is, tilt dan 40 ton hout te lucht in. Zeven dagen in de week wordt er gewerkt om de hal op tijd af te hebben.

“Maar dat gaat lukken”, weet Graf, die benadrukt dat de ’wolk’ de redding is van de schaatssport in Inzell. “Hadden we hier geen ijshal kunnen bouwen, dan hadden we de baan moet sluiten. Na de World Cup in december 2005 hebben we geen grote internationale wedstrijden meer gehad en ook de schaatsers lieten Inzell steeds vaker links liggen. Trokken naar Erfurt, Berlijn of andere overdekte ijsbanen om onder goede omstandigheden te kunnen trainen.”

Een ijsbaan in de vorm van een ’wolk, dat is toch wel apart, al vindt Graf het heel passend. “We wilden hier vooral een ijsbaan neerzetten die past in het landschap. Niet zelden hangen de wolken hier tegen de bergen aan, vandaar die vorm. De schaatsers houden straks als ze in de hal rijden ook contact met buiten, want de wanden aan de zijkant worden doorzichtig.” Daarnaast komt het daglicht en de zon – als die schijnt – via ’ogen’ op het dak naar binnen. De warmte van de zon wordt vervolgens weer benut om de hal te verwarmen.

Het WK afstanden straks in maart wordt de eerste grote test van de ‘wolk’. “Dat wordt één groot schaatsfeest”, weet Hubert Graf nu al, want de hal is nu al uitverkocht.

Bron: KNSB

Lees ook:Loting 1500 meter heren PyeongChang 2018
Lees ook:Loting 1500 meter dames PyeongChang 2018
Lees ook:Loting 3000 meter dames PyeongChang 2018
Lees ook:Waar kun je (veilig) schaatsen op natuurijs?
Lees ook:Maak kans op een dopper gesigneerd door Carlijn Achtereekte

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>