Protest schaatsers tegen Dr. Bibberregel

schaats middenlijn 2Met humor kom je een heel eind. Dat hebben Erben Wennemars en Mark Tuitert goed begrepen. Zondag deden ze op Twitter een oproep om in opstand te komen tegen de nieuwe regel van de ISU die gekscherend al de Dr. Bibberregel wordt genoemd. Op het rechte stuk mogen schaatsers vanaf dit seizoen niet meer volledig met een schaats over de middenlijn komen. Doen ze dat toch, dan volgt diskwalificatie. Absurd, vindt Wennemars want schaatsen is nou eenmaal een zijwaartse beweging. En dus ontketent hij een heuse Twitteropstand.

De Internationale Schaats Unie ISU scherpte de regels afgelopen zomer aan. Het strenge voorschrift had zondag bij de eerste wedstrijd van het seizoen al meteen gevolgen voor Jan Blokhuijsen en Wouter Olde Heuvel.

De schaatsers van TVM werden in Thialf gediskwalificeerd omdat ze met een volledige schaats over de middenlijn gingen. Ook op andere Europese ijsbanen maakte de nieuwe regel afgelopen weekend slachtoffers.

Op Twitter is een speciaal onderwerp (hashtag) aangemaakt met als titel #drbibberregel. Iedereen die het er niet mee eens is kan deze hashtag twitteren of #drbibberregelmaaktdesportkapot.

Ook Mark Tuitert liet op Twitter al eerder zijn ongenoegen blijken over het nieuwe ISU-voorschrift. Op 30 september doopte hij het om in de Dr. Bibberregel:

ISU maakt van schaatsen een spel als Dokter Bibber, nog even jullie krijgen allemaal een rood lampje op je hoofd ;-)

En: Volgens de nieuwe regels, zou ik in Vancouver gediskwalificeerd zijn geweest op de 1500 meter. Laatste 40 meter schaats over de middenlijn.

Doe ook mee aan de poll hier op schaatsen.blog.nl over de nieuwe ISU-regel!

Lees ook:Irene Schouten legt uit wat Mass Start is
Lees ook:Volg Schaatsen.blog.nl op Facebook en Twitter
Lees ook:Schaatskalender langebaan 2017 – 2018
Lees ook:Waar kun je (veilig) schaatsen op natuurijs?
Lees ook:Filmpje: gewonden in Holland Heineken House

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Protest schaatsers tegen Dr. Bibberregel

  1. Johannes

    Vroeger kende men geen blokjes of strepen op de baan, maar hadden we sneeuwranden.
    Toen waren er toch ook geen problemen?
    Twee jaar gelden met de blokjesregel in de bochten, was er in eerste instantie ook veel weerstand.
    Nu hoor je niemand er meer over.
    Het zal accepteren worden en aanpassen!
    Ik verwacht niet, dat de Dr. Bibberregel wordt afgeschaft, als je de reacties van ISU-bestuurder Jan Dijkema, scheidsrechter Jan Augustinus en bondscoach Wopke de Vegt hebt vernomen.

      /   Reply  / 
  2. Mark

    Deze regel lijkt nergels op, ik geef Mark Tuitert groot gelijk. Zijn argumenten zijn duidelijk en deze regel zou wel eens grote invloed kunnen hebben op de schaatssport.
    Trouwens de blokjes regel is ook nogsteeds een bron van ergernis en terecht want ook deze regel beperkt de schaatssport.

      /   Reply  / 
  3. ina

    Oke regels moeten er natuurlijk zijn,maar dit slaat nergens op.
    Schaatsen wordt er op deze manier niet leuker op.

      /   Reply  / 
  4. Fred Daatselaar

    Ik vindt het een belachelijke beslissing.
    Er moet eigelijk een E-mail adres zijn van de ISU zelf waar een mailtje natoe kan sturen, zodat de int, net verb. plat gelegt word.

    fred

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>