Kritiek op dweilschema NK Allround

Een beetje schaatstoernooi op Hollandse bodem kan natuurlijk niet zonder wat gezeur in de marge. Dit keer gaat het over het dweilschema voor het NK Allround dat over enkele uren begint in Thialf in Heerenveen. Er zit geen dweilpauze tussen de 500 meters van de dames en de heren (23 ritten) en op de lange afstanden wordt slechts een keer gedweild. Het is een schande!

De scheidsrechters, onder leiding van Jacques de Koning, besloten vrijdag tot dit dweilschema dat bij de coaches niet in goede aarde is gevallen. Die willen dat er tussen de 500 meters wel gedweild wordt en dat er twee dweilpauzes ingelast worden op de 5000 meter heren en de 3000 meter dames.

,,Schaatsers moeten onder gelijke omstandigheden rijden”, zei TVM-coach Gerard Kemkers. ,,Dat is nu niet het geval. De snelsten moeten over het slechtste ijs. Op deze manier is dit geen eerlijk kampioenschap.”

Kemkers, bijgestaan door coaches van andere teams, hoopte dat de scheidsrechters hadden geleerd van de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen in november. Destijds was TVM-schaatser Sven Kramer furieus, omdat hij op de 5 kilometer met slechter ijs te maken had dan zijn concurrenten. Naar eigen zeggen kon hij daardoor het baanrecord niet verbeteren. Ook schaatsers uit andere landen, die in de laatste ritten in actie kwamen, klaagden.

,,In het buitenland hebben ze het er nu nog over”, zegt bondscoach Wopke de Vegt, die ook geen goed woord over had voor de beslissing. ,,Waarom nemen ze zo’n risico? Schaatscoaches weten waarover ze praten. Er wordt slecht geluisterd. Het is te hopen dat problemen dit keer uitblijven.”

De Koning bleef ondanks de kritiek bij zijn besluit. ,,Bij de wereldbekerwedstrijd in november was de luchtvochtigheid 47 procent, nu 23 procent”, zei hij. ,,Dat is een enorm verschil. Destijds hebben we een fout gemaakt, dat geef ik volmondig toe. Iedereen kon zien dat Kramer te maken had met slechter ijs dan zijn voorgangers. Toen was een extra dweilpauze achteraf gezien nodig.”

Volgens De Koning is de kritiek nu niet terecht. ,,Het is buiten droog, dus het kan prima op deze manier. En bovendien wil ik het publiek niet naar een Zamboni laten kijken, maar naar een schaatswedstrijd. Als het aan de coaches ligt, moeten we volgens mij na elke rit dweilen. Want pas dan zijn de omstandigheden echt gelijk.”

KNSB-topsportmanager Arie Koops vindt dat de wedstrijdleiding een risico neemt. ,,Bij de wereldbekerwedstrijd lag de baan er na de vijfde rit op de 5 kilometer echt niet meer goed bij, nu dweilen ze pas na zes races. Maar de ijsmeester en scheidsrechters hebben er hun redenen voor.”

Bron: ANP.

Lees ook:Jillert Anema en matchfixing: bad timing!
Lees ook:Loting 10000 meter PyeongChang 2018
Lees ook:Waar kun je (veilig) schaatsen op natuurijs?
Lees ook:Filmpje: gewonden in Holland Heineken House
Lees ook:Legendarische dubbel voor Nuis: ook Olympisch kampioen 1000 meter!

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kritiek op dweilschema NK Allround

  1. l. de jong

    Ireen Wust hield in in de bocht, dus nog voor de kruising, zodat er op de kruising zelf geen probleem m.b.t voorrang was. Het protest is dus ten onrechte toegekend.
    Mvg. L. de Jong

      /   Reply  / 
  2. Henny

    Ireen Wust is de Suarez van het schaatsen het was gewoon een “schwalbe” van haar en de scheids trapte erin.
    Net als Mart Smeets overigens die haalt zijn gelijk vandaag in de krant ten koste van de hoofdscheidsrechter, beter Wust aan de tand voelen maar die zal alles wel ontkennen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>