Diskwalificatie Groothuis ongedaan gemaakt

Wat een thriller zondag bij het WK Sprint in Thialf! Stefan Groothuis werd na de tweede 500 meter  van het toernooi gediskwalificeerd vanwege de Dr. Bibberregel. Hij overschreed met zijn schaats meerdere keren de middenlijn. Maar het besluit werd drie kwartier later door de scheidsrechters  ongedaan gemaakt na een officieel protest dat was ingediend door coach Jac Orie en de KNSB.

Groothuis, de man die na twee afstanden aan de leiding ging op het WK, kreeg te horen dat hij gediskwalificeerd was nadat hij ook al een belabberde tweede 500 meter had gereden (35’56). Daarmee had hij sowieso de koppositie verspeeld. Groothuis werd van de baan geveegd door titelverdediger Kyou-Hyuk Lee die de 500 meter won in een nieuw baanrecord van 34’77.

Groothuis was woedend nadat het onheilsbericht was uitgesproken door de scheidsrechters in Thialf. Hij beende woedend de catacomben van het stadion in op weg naar de kleedkamers. Zijn trainer Jac Orie en bondscoach Wopke de Vegt keken direct de televisiebeelden van het incident terug.

Op basis van de beelden tekende Orie officieel protest aan tegen de diskwalificatie van Groothuis.De scheidsrechters hebben de beelden daarna ook bekeken en honoreerden het protest. Orie: “Als je de beelden van Groothuis van achter zag, kon je zien dat de hak van zijn schoen bij de eerste ‘overtreding’ nog boven de lijn hing. Het is goed van de scheidsrechters dat ze op basis van de beelden de diskwalificatie nog hebben teruggedraaid.”

Jan Smeekens toonde zondag veerkacht op de 500 meter na een wat mindere eerste dag van het WK Sprint. Met 34’99 werd hij tweede. Tae-Bum Mo, landgenoot van Lee, reed de derde tijd met 35’01. Shani Davis kwam met 35’40 niet verder dan de negende plaats. Stefan Groothuis vond zijn naam – nadat hij eerder uit de uitslag was geschrapt – terug op de twaalfde plaats met 35’56.

Kjeld Nuis noteerde de 17e tijd op de 500 meter (35’68), Jan Bos werd 21e (35’84).

De tweede 500 meter heeft het klassement behoorlijk op z’n kop gezet. Titelverdediger Kyou-Hyuk Lee gaat na drie afstanden royaal aan de leiding. Zijn landgenoot Tae-Bum Mo staat tweede op 0,75 seconden. Shani Davis is derde maar heeft 1,41 seconden achterstand op Lee. Groothuis vindt zijn naam na alle commotie terug op de vierde plaats van het tussenklassement. Hij staat 0,07 achter Davis.

Kjeld Nuis staat zesde in de voorlopige ranglijst, Jan Smeekens is tiende, Jan Bos zestiende.

Klik hier voor de volledige uitslag van de tweede 500 meter heren.

Klik hier voor het tussenklassement heren na drie afstanden.

Lees ook:Legendarische dubbel voor Nuis: ook Olympisch kampioen 1000 meter!
Lees ook:Loting 1000 meter heren PyeongChang 2018
Lees ook:Jillert Anema en matchfixing: bad timing!
Lees ook:Olympisch debutanten Nuis en Roest goud en zilver op 1500 meter
Lees ook:Ook dames Team NL naar halve finale team pursuit

1 Reacties // Reageer

One thought on “Diskwalificatie Groothuis ongedaan gemaakt

  1. walter van der Zijden

    Die schaatsters moeten gewoon aan de regels houden klaar uit en niet zo lopen zeuren.Ik vind het goede regel dat je gewoon in je eigen baan moet blijven.Neem een voorbeeld aan atletiek.Daar mag je bij de 100 meter,200 meter of 400 meter ook niet buiten je baan komen.En Erben wennemars die mogen ze van mij weer ontslaan.hij is veel te druk.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>