5000 meter; toch nog goud voor Groenewold?

Vandaag kunnen we nog een keer genieten van het Olympisch schaatsen en dan is het weer vier jaar wachten op het mooiste schaatstoernooi ter wereld. Op de slotafstand, de 5000 meter voor vrouwen komen ‘we’ met 2 vrouwen op het ijs. Nederland kampioen Carien Kleibeuker en Renate Groenewold. Er was in het verleden maar 1 konigin op deze afstand; Claudia Pechstein. Vanaf 1994 heeft ze op het Olympisch toneel alleen maar goud veroverd. Maar ook koninginnen zijn weleens moe. En Pechstein voelt zich niet zo goed. Het is zelfs niet ondenkbaar dat ze zich nog afmeldt voor deze afstand. Maar dat komt dan waarschijnlik te laat voor ‘onze’ Gretha Smit.

Smit mag nog een uurtje hopen dat iemand zich afmeldt, daarna is het voorbij. Dan staat ze langs de kant in de Oval Lingotto en dat is zuur, heel zuur! Want ze is zeker een kanshebster voor een goede klassering. Of Pechstein zal haar Olympische titel niet prolongeren denk ik, of ze speelt al het hele toernooi verstoppertje, maar dat zal wel niet. Klassen is in vorm en wil vast nog een keertje goud halen. Ook de Canadese Hughes en Groves zijn kanshebsters voor eremetaal. Toch denk ik dat Groenewold ons gaat verrassen op de slotdag van het schaatstoernooi. Ze rijdt al vroeg (in de 4e rit) tegen Groves. Mocht ze het heel goed doen, dan komen daarna de bekende spannende minuten op het middenterrein! Ach we zijn het inmiddels gewend.

1 Groenewold

2 Hughes

3 Klassen

Lees ook:Filmpje: Marrit Leenstra in de medailletaxi
Lees ook:Olympisch debutanten Nuis en Roest goud en zilver op 1500 meter
Lees ook:Kramer, Verweij, Schouten en Van der Weijden naar finale Mass Start
Lees ook:Loting 500 meter dames PyeongChang 2018
Lees ook:Ted-Jan Bloemen Olympisch kampioen 10 kilometer

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “5000 meter; toch nog goud voor Groenewold?

  1. Rachida

    Kleibeuker maakt een betere kans. Ze kan een goede tijd neer zetten en is nu uitgerust en niet opgebrand zoals Klassen e.a. winnaars.
    Toch duim ik ook voor Groenewold, als één van beiden maar wint!!!

      /   Reply  / 
  2. Merlijn

    Tsja, helaas pindakaas.
    Geen van beide dames zette een mooie rit neer… het kwam niet eens dichtbij een mooie rit. Arme Gretha Smit, die moet waarlijk met haar tenen krom hebben gezeten.

    Wel viel me op, beide Nederlandse dames maakten van die hele lange slagen. En volgens mij moest toch inmiddels al duidelijk zijn dat dit gewoon geen glij-ijs is, dat je dus net als de Canadezen deden het korter moet houden.

    Wel genoten overigens, wat een drieste start van Klassen. Het verwonderde me dat ze niet eerder stuk ging ! Maar dat zal de roes van haar fantastische tournooi zijn. Pechstein dwingt gewoon respect af, duidelijk niet in goeden doen, duidelijk in de problemen ergens halverwege… Maar waar Groenewold dan de handdoek in de ring leek te gooien blijft zo’n Pechstein gewoon doorknokken tot de laatse meters. Da’s toch iets “Duits” denk ik dan, maar ik heb er wel diep respect voor. Diep, diep respect voor Hughes… wat heeft die zich gegeven, wat een slot-accoord voor een prachtige carriere. En absoluut, de welverdiende winnaar.

    Nederland mag terugkijken op een bijzonder geslaagde spelen denk ik. Een medaille meer dan Salt Lake, een ontroerend hecht oranje-team (mijn vader mailde me over hoe Wennemars en Bos gelijk Sven Kramer te hulp schoten toen die zulke problemen met zijn schaats had). Vergeleken met Salt Lake, daar zit voor mij de absolute winst !
    En, ruim baan, de jonkies komen eraan ! Buitengewoon indrukwekkend hoe Wust en Kramer op zulk een jonge leeftijd al zo hoog hebben kunnen reiken ! Alle lof. 2010, ik zie het met vertrouwen tegemoed.

    Voor wie de vlag mag dragen bij de afsluiting… Tsja, dat wordt een bijzonder lastige vraag. Wust niet, hoe goed ook, haar kansen daartoe komen nog wel.
    Ritsema… dat kan, en zou toch een prachtig gebaar zijn naar een van de giganten in het schaatsen, zowel op het ijs als daarbuiten(Wanneer gaat’ie nou coach worden ? Ik denk dat hij dat buitengewoon goed kan ! Dat hij in Vancouver flink wat schaatsers naar medailles kan brengen !)
    Wennemars natuurlijk ook, om min of meer dezelfde redenen als Ritsema…

    Maar eigenlijk weet ik het wel : Bob de Jong, niet alleen een uitstekende race (en Hedrick eens goed op zijn nummer gezet… met dank ook zeker aan Carl Verheijen’s strategisch inzicht !).
    Maar nog veel meer, na de enorme teleurstelling in Salt Lake, zo formidabel kunnen terugkomen. Ja, je maintiendrai… en dus Bob de Jong.

    Ach, anderen zullen er licht een andere mening op na houden, het met me oneens zijn. En in feite hebben ze het zoals al gezegt, allemaal buitengewoon goed gedaan. Dus wie het ook wordt, ik heb er vrede mee.

    Jammer dat het afgelopen is. Veel plezier Maandag, met de aankomst van de oranje trein (met de sympathieke Joey Cheek -die overigens de Amerikaanse vlag zal mogen dragen en niet Hedrick… haha, tot diens grote irritatie)! En tot 2010 !!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>