‘Bochtenregel veel te streng toegepast’

Je kon erop wachten. Dat er protest zou komen tegen de manier waarop de nieuwe bochtenregel van de ISU door de scheidsrechters vrijdag werd toegepast bij het EK Allround in Thialf. De Italiaan Enrico Fabris werd gediskwalificeerd op de 5000 meter omdat hij in de bocht met zijn schaats in de andere baan terecht kwam. Hij raakte niet eens een blokje maar overschreed slechts de lijn. Zijn tegenstander was niet in de buurt dus niemand had er last van. Toch waren de scheidsrechters onverbiddelijk. Overschrijden van de lijn leidt direct tot diskwalificatie.

Daarmee was het EK Allround meteen ontdaan van de laatste schaatser die het Sven Kramer nog een beetje lastig had kunnen maken. Weg spanning uit het kampioenschap. Nederland wil er daarom nu bij de internationale schaatsunie ISU op aandringen de inmiddels beruchte bochtenregel minder streng toe te passen. Bondscoach Wopke de Vegt maakte dat zaterdag bekend.

Het zogenoemde insnijden van de bocht (een rijder komt met zijn schaats in de andere baan) wordt sinds dit seizoen zwaar bestraft. Ook al komt een schaatser een millimeter over de lijn, hij wordt direct gediskwalificeerd. Volgens bondscoach De Vegt en KNSB-topsportmanager Arie Koops is de sport niet met deze regel gediend, omdat een rijder nauwelijks voordeel heeft van die actie én een overtreding zeer moeilijk waarneembaar is.

De Nederlanders pleiten daarom voor het geven van een tijdstraf òf het uitdelen van een gele kaart bij een eerste overtreding. De Nederlandse delegatie zal op korte termijn een voorstel op schrift stellen en dit overhandigen aan de Noor Tron Espeli, hoofd van de technische commissie van de ISU.

Bron: KNSB.nl

Lees ook:Onverwacht brons Nederlandse vrouwen op aflossing
Lees ook:Schaatskalender langebaan 2017 – 2018
Lees ook:Materiaalpech plaagt mannen in halve finale team pursuit
Lees ook:Jorien ter Mors schrijft Olympische geschiedenis
Lees ook:Loting 3000 meter dames PyeongChang 2018

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>