Is Ab Krook de Johan Cruijff van het schaatsen?

Zijn woord is heilig. Bijna niemand durft zijn adviezen in de wind te slaan. En op zijn vakgebied is hij God. Natuurlijk heb ik het over… Johan Cruijff. Maar wat Cruijff is in het Nederlandse voetbal, is Ab Krook nagenoeg in de schaatswereld. Twee jaar geleden nam hij afscheid als topsportcoördinator bij de KNSB. Omdat het schaatsbloed toch kruipt waar het niet gaan kan keerde hij al snel weer terug langs de baan. In 2007 als technisch manager bij Team Telfort en komend seizoen als technisch adviseur bij het VPZ Schaatsteam. Donderdag mag 'Koning Ab' zijn zegje doen in De Telegraaf.

De titel van het artikel 'Krook luidt noodklok' doet vermoeden dat het Nederlandse schaatsen ten dode is opgeschreven. Want ja .. als Ab Krook het zegt .. dan zal het toch wel waar zijn?

Al lezende kunnen we opgelucht ademhalen en constateren dat het eigenlijk reuze meevalt. Krook deed woensdag tijdens de presentatie van zijn nieuwe ploeg VPZ een oproep aan de KNSB en de drie grote commerciële ploegen in Nederland (TVM, DSB en jawel zijn eigen VPZ) om twee jaar voor de Winterspelen van Vancouver de handen ineen te slaan:

,,Het wordt de hoogste tijd om een nieuw topsportmodel op papier te zetten, waar de merkenteams deel van uitmaken. De commerciële ploegen financieren de boel, maar hebben volgens de statuten van de bond geen enkele status. Sterker: de merkenteams bestaan officieel zelfs niet, " aldus Krook.

Geheel op Cruijffiaanse wijze ziet Krook voor zichzelf geen rol weggelegd in de nieuwe structuur van de KNSB. Hij heeft niet voor niets afscheid genomen van die club. Maar hij weet wel precies wie er wel een rol van betekenis zouden kunnen spelen:

,,Ik zou graag zien dat Ard Schenk en Doekle Terpstra een duobaan als voorzitter nemen. Dat zou een supercombinatie zijn. Dan heb je aan de ene kant iemand die een uitmuntende manager is en het zweet van de kleedkamer heeft geroken. Naast hem staat een superbestuurder die zich door de buitenwacht niets laat wijsmaken. Ik ben alleen bang dat het bij een grote wens blijft. Ard Schenk heeft zich al laten ontvallen dat hij 'nee' zegt als hij voor deze functie wordt gevraagd. En ik kan dat eerlijk gezegd nog begrijpen ook. Hij heeft al genoeg voor het schaatsen gedaan." "Als alternatief zou ik er een voorstander van zijn om Riemer van der Velde voor de functie van voorzitter te vragen", zo besluit Koning Ab in De Telegraaf.

Zie ook: VPZ Schaatsploeg is er vroeg bij met presentatie

Lees ook:Waar kun je (veilig) schaatsen op natuurijs?
Lees ook:Legendarische dubbel voor Nuis: ook Olympisch kampioen 1000 meter!
Lees ook:Loting 1500 meter heren PyeongChang 2018
Lees ook:Ted-Jan Bloemen Olympisch kampioen 10 kilometer
Lees ook:Irene Schouten legt uit wat Mass Start is

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>