Opening Spelen opgedragen aan rodelaar

De opening van de 21e Olympische Winterspelen is opgedragen aan rodelaar Nodar Koemaritasjvili. De Georgier kwam enkele uren voor de ceremonie bij een training om het leven. Er werd een minuut stilte gehouden en IOC-voorzitter Jacques Rogge sprak vrienden en familie van de overleden sporter toe. In verband met de dood van Koemaritasjvili hangen in Vancouver de Olympische en Canadese vlaggen halfstok.

Bij het binnenkomen van de ploegen in het BC Place-stadion ontstond een emotioneel moment toen het kleine team van Georgië binnenkwam. Het publiek stond op uit respect voor hun omgekomen landgenoot. Daarna volgde een staande ovatie. Kippenvel!

Nederland kwam als 58-ste land het stadion binnen. De Nederlandse vlag werd gedragen door bobsleeër Timothy Beck. De Oranje-equipe bestaat uit 36 sporters. Ze waren niet allemaal aanwezig bij de openingsceremonie. De schaatsers en shorttrackers die dit weekeinde in actie komen, lieten verstek gaan. Ook Stefan Groothuis, die herstellende is van een luchtweginfectie, liet de opening aan zich voorbij gaan.

 

Nadat de Spelen officieel voor geopend waren verklaard, staken vier Canadese sportlegendes het vuur aan: basketballer Steve Nash, skiester Nancy Greene, schaatsster Catriona LeMay-Doan en ijshockeyer Wayne Gretzky. Eén van de zuilen die moesten worden aangestoken weigerde dienst, zodat schaatster Catriona Lemay niet aan het ontsteken van het vuur kon meedoen.

De 21e Olympische Winterspelen in Vancouver duren tot 28 februari.

Klik hier voor een samenvatting van de openingsceremonie (NOS):

 

Lees ook:Derde Olympische titel Sven Kramer op 5000 meter
Lees ook:Ireen Wüst vlaggendrager slotceremonie PyeongChang
Lees ook:Olympisch debutanten Nuis en Roest goud en zilver op 1500 meter
Lees ook:Jorien ter Mors schrijft Olympische geschiedenis
Lees ook:Loting 1500 meter heren PyeongChang 2018

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Opening Spelen opgedragen aan rodelaar

  1. Anita

    Ik vond de opening gewqeldig, wat een sfeer daar !!

      /   Reply  / 
  2. Laira

    Wie weet waar je het filmpje kunt bekijken?

    Alvast bedankt!

    gr Laura

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>