Overzicht reacties diskwalificatie Sven Kramer in Vancouver

Sven Kramer Vancouver

Ongeloof, verdriet en verbijstering. Dinsdagavond (NL tijd) was de chaos in Vancouver compleet na de foute wissel van Sven Kramer op de Olympische 10 kilometer. De Fries werd gediskwalificeerd en het goud ging naar de Koreaan Seung-Hoon Lee. (Foto: www.vancouver2010.com)

Topsport is keihard! Kramer was vrijwel zeker op weg naar zijn tweede gouden plak op de Winterspelen. Op het fatale moment had hij nog acht ronden te gaan met drie seconden voorsprong op Lee. De dag die had moeten eindigen in euforie, mondde uit in een volledige deceptie.

Hieronder een overzicht van de reacties van de hoofdrolspelers in het schaatsdrama dat woensdag in Nederland het gesprek van de dag is.

Sven Kramer was in eerste instantie woedend op Kemkers: ,,Hij is een klootzak. Godverdomme. Hij stuurt me naar binnen.” Zittend op een bankje op het middenterrein van de Richmond Olympic Oval schreeuwde hij alle frustratie van zich af. Even later was hij in een reactie tegen de NOS wat kalmer en milder over zijn coach maar hij legde de schuld wel duidelijk bij Kemkers: ,,Dit is een hele dure fout.”

Gerard Kemkers trok na het incident meteen het boetekleed aan. In eerste instantie voor NOS Radio en later ook voor NOS Televisie gaf de coach een openhartige reconstructie van de blunder die zijn succesvolle carriere als schaatscoach voor altijd zal overschaduwen.

Henk Gemser, chef de mission van de Nederlandse Olympische ploeg, ging na het incident meteen naar het binnenterrein en knielde bij Sven Kramer neer om hem op te vangen. Emotionele beelden. Daarna ontfermde hij zich over coach Gerard Kemkers die zwaar aangeslagen was door de blunder die hij had gemaakt. Dit was Gemser op z’n best, een man met een hart van goud.

Bob de Jong won brons dankzij de diskwalificatie van Sven Kramer. In eerste instantie dacht hij: ,,Hoe heeft dit in hemelsnaam kunnen gebeuren? Ik werd gefeliciteerd met het brons en kon daar op dat moment niet echt blij mee zijn. Nu wel. Ik ben trots op die bronzen plak. Ik heb hem echt verdiend.”

Erica Terpstra, voorzitter van NOCNSF, liep ijsberend over de tribune van de Richmond Olympic Oval terwijl de dramatische foute wissel zich voltrok op het ijs. Toen eenmaal duidelijk was dat Kramer in de verkeerde baan zat droop de teleurstelling van Terpstra’s gezicht af. Als het goed gaat met onze sporters leeft ze mee, maar ook als het mis gaat. Wat een topvrouw!

Bondscoach Wopke de Vegt zei dat de diskwalificatie als een mokerslag is aangekomen bij de rest van de Nederlandse schaatsploeg: ,,Er zakt een dramatisch gevoel door de geledingen. Sven reed fluitend rond, speelde met de rondetijden en gaf hier en daar al wat knipoogjes. En dan verspeelt hij toch die medaille. Terwijl de tien de makkelijkste opdracht was voor Sven. Verschrikkelijk.”

Prins Willem-Alexander zei na de fatale wissel ‘dat hij huilt met heel zijn hart en heel zijn lichaam.’

Op Twitter betuigen vele schaatsers hun medeleven met Kramer en Kemkers. Er is niemand overleden, maar de rouwstemming is er niet minder om in schaatsland. Onder meer Erben Wennemars schrijft: Kan nog steeds niet geloven wat er vandaag gebeurd is.. En Jac Orie laat op Twitter woensdagochtend weten: Verschrikkelijk voor Sven en Gerard wat er gebeurd is.

Het zal nog lang onrustig blijven in Vancouver .. en ook in Nederland!

Lees ook:Jillert Anema en matchfixing: bad timing!
Lees ook:Ted-Jan Bloemen Olympisch kampioen 10 kilometer
Lees ook:Derde Olympische titel Sven Kramer op 5000 meter
Lees ook:Loting 5000 meter heren PyeongChang 2018
Lees ook:Op weg naar PyeongChang: het lot van Sven

16 Reacties // Reageer

16 thoughts on “Overzicht reacties diskwalificatie Sven Kramer in Vancouver

  1. eric

    Hallo Sven,

    Ik word er zelf emotioneel van als ik je zo hoor praten en dan ben ik maar een simpelen schaatsfan dus kan me niet voorstellen hoe dit moet voelen.
    Maaaaaaaaaaaar, wat jou siert is dat je ondanks je verslagenheid en boosheid hier zo mee omgaat.
    Dat laat zien wat jij voor een topatleet bent.
    Ps, val je coach niet te hard af jongen want dit komt ook voor hem snoeihard aan en de verslagenheid is ook van hem duidelijk af te lezen en je weet het hè wie maakt er geen fouten in zijn leven.
    En soms gebeurt dat voor miljoenen mensen maar die jullie ondanks dit incident toch een warm hart toedragen
    Alle toppers hebben wel zoiets op hun lijstje staan, deze komt op die van jou.
    Niet leuk maar wel realiteit.
    Heel veel succes met je volgende goude plak waarvan ik zeker weet dat je die pakt met je team.

      /   Reply  / 
    1. Hans Peter Roersma

      Wat heb ik een bewondering voor Sven! Echt grote klasse hoe hij hiermee omgaat.

        /   Reply  / 
  2. moos

    Hier ook een simpele schaatsfan die dit met ongeloof zag gebeuren.Maar die ook veel bewondering heeft hoe hij hiermee om gaat. Dit laat echt zien hoe een groot atleet hij is. Echt klasse! Heel veel succes voor de ploegen achtervolging.

      /   Reply  / 
  3. D Luijckx

    Who the fuck is Sven Kramer? Had beter wat nagedacht voor hij zo uitviel tegen die journalist. He’s the joke of the town voor alle journalisten. Wat een oen!

      /   Reply  / 
    1. Paul

      Eigenlijk vanaf het begin lag hij niet goed bij Mart Smeets cum suis. Smeets heeft nog wel eens een ingetogen opmerking over Sven’s gedrag gemaakt. Winnaars wordt veel vergeven en de scheidslijn tussen zelfverzekerdheid en arrogantie is flinterdun. Persoonlijke perceptie dus. Het wissel incident bewijst mij weer dat Sven een arrogante, zelfingemomen jongeman is zonder enig gevoel voor empathie of nuance. Ik vind helemaal niet dat hij goed omgaat met de situatie; alleen zijn lichaamstaal al. Aan de andere kant, als de wereld om je heen schreewt hoe belangrjk je bent en die gouden medaille is, en je ziet jezelf continu op televisie en reclameposters staan, dan zal het best moeilijk zijn om nog te relativeren. Een schone taak is voor de ouders weggelegd.

        /   Reply  / 
  4. Paul

    Saillante uitspraak van Kramer;’ het zijn de medailles die tellen en niet het verhaal.’ Onzin die ik hem overigens niet kwalijk neem, maar denk even aan de gouden medaille van Gerard van Velde. Door het verhaal daar achter overschaduwde die ene gouden medaille van Gerard alles en iedereen. Zelfs de sympathieke Uytdehaage werd ondanks 2 goudens medailles hierdoor compleet overschaduwd. ‘We’ gunden het Gerard zo en Jochem was gewoon goed als altijd. Het is juist het verhaal wat een medaille tot iets bijzonders maakt. Denk ook aan Dan Jansen in deze. Conclusie, veel winnen maakt blasé, ook bij pers en toeschouwers. Hoe mooi was de Europa cup winst van Feyenoord bijvoorbeeld. Zo’n vreugde heb ik bij Manchester of Barcelona nooit gezien.

      /   Reply  / 
  5. pieter

    natuurlijk is het een drama voor Sven en Gereard maar waar ik niemand over hoor is of Sven inderdaad wel gewonnen zou hebben van Lee want hij had 4.05 verschil in de eindtijd en Sven reed 2xbinnenbochten die buitenbochten hadden moeten zijn ik weet niet hoeveel meter dat is maar Sven heeft geen 10.000meter gereden maar 9.en nog wat dan zit je al gauw op 4.05 lijkt mij

      /   Reply  / 
    1. Dennis

      Wat een onzin, Al had Sven 4 buitenbochten gereden, had hij ook gewonnen. Deze jongen is in topvorm en vooral op de 10 km weet hij precies wat hij in elk rondje kan en moet doen. Dit kunnen aleen de echte grote.
      Maar net al met voetbal, het gaat 1 keer mis en….. terwijl de kombinatie Sven en Gerard zowat alles gewonnen hebben wat er te winnen viel op de 10 km de afgelopen 4 jaar. Tuurlijk zuur dat dit op de Spelen gebeurt, Maar ze (we) moeten nu verder). Dus genoeg gezeurd. Op naar de volgende wedstrijd.En als deze Lee echt zo goed is zien we hem wel terug op het WK. hopelijk dan ook de 10 km tegen Sven!!! Daar verheug ik me nu al op.

        /   Reply  / 
  6. Gerrit Jan

    Zoals ik het bekijk heeft Sven 24 buitenbochten en 26 binnenbochten gereden… na de wissel draait zijn schema om maar hij heeft daar 4 binnenbochten na elkaar gereden.

    Kwam er pas achter nadat ik dit ronde voor ronde op papier voor me zag…

      /   Reply  / 
  7. Marc

    Eerlijk gezegd ben ik totaal geen schaatsliefhebber. Sterker nog, ik vind het eigenlijk gewoon een B-sport! Bovendien een sport die zichzelf veel te serieus neemt. Maar voor een sportman als Sven Kramer heb ik veel waardering. Alles in dienst stellen van je geliefde sport, jezelf een doel stellen en dat gewoon behalen (goud op de 5 km) onder een druk die wij gewone zielen ons niet kunnen voorstellen. Nou, dan kun je wel wat! Chapeau! Maar ik vind dat je als professioneel sporter ten alle tijde zélf verantwoordelijk bent voor je eigen prestaties, in goede en slechte tijden. De conditie van het ijs, de weersomstandigheden, de tegenstanders en dus ook de coach zijn ondersteunend daarin, niet maatgevend! Als Kramer goud had gewonnen was het zijn verdienste. Omgekeerd geldt het ook: gaat het niet goed, dan is het ook zijn eigen schuld. Dat Kemkers in dit geval de fout maakte doet niet ter zake. In zijn commentaar na afloop zegt Kramer wel dat hij normaliter nooit de schuld bij een ander legt, maar dat doet hij nu wel! Je moet je coach/vertrouwenspersoon nooit publiekelijk afvallen, vind ik. Ik kan me voorstellen dat hij in zijn emotie dingen zegt die hij later betreurt, zeker als je vier jaar lang alles gewonnen hebt op die afstand. Maar ik had het mooi gevonden als Kramer zijn coach in een later stadium alsnog in bescherming had genomen. Dan ben je pas een echte topsporter! Je moet groot zijn in goede tijden, maar nog groter in mindere tijden…Groet, Marc

      /   Reply  / 
  8. tom polling

    tja sven je moet ook je eigen inisatief nemen/
    maar gerard moet ook met 2 man werken met bordjes werken.
    gewoon even weer je leven weer opakken.
    kan niet anders.
    maar ja hoe lang is gerard nog trainer van sven.
    ik vind het toch knap dat sven gelijk voor de camera komt.
    niet gerard.

      /   Reply  / 
  9. Rob

    Hier gaan we dan!

    Nog niet alles gelezen hier maar toch mijn verhaal, of eigenlijk Gerard Kemkers zijn verhaal.

    Ik was vroeger een schaatser. Geweldig hoe ik in de polder nog achter Hein Vergeer heb mogen aanrijden en later ook nog wel eens achter Leo Visser.
    Nu veel later ben ik een American Football fan. speler, coache, mentaalbegeleider. Het is nogal een sport met zo veel meer facetten dan zoveel andere sporten.

    Wat een deel van me is geworden, is de statestieken. Bijna overdreven worden deze bijgehouden.
    En nu NL let op!

    Als je al de coaches in de wereld neemt, van welke sport dan ook en je maakt daar een top 10 van! Mensen, Gerard Kemkers is hierin onze vertegenwoordiging!
    Gemeten naar het succes wat hij per “opdracht” heeft bereikt is hij niet alleen de nr 1 van NL, niet alleen 1 van de besten in Europa maar staat hij dik in de top 10 van de wereld!

    Vast niet nodig om hier te vermelden of … wisten we het allemaal al? Hebben we het zo ook eens bekeken?

    Ja meneer Smeets. dat is “onze Gerard” maar vooral van zichzelf, zijn familie, vrienden en zijn team!

      /   Reply  / 
    1. Kong Glad

      En in die Top zullen we Mart(ook wel Smart Smeets genoemd)Smeets niet terug vinden.
      *Smart is hier niet in de betekenis van “slim” te betrachten.

        /   Reply  / 
  10. Kong Glad

    Ik heb het al een keer geschreven..vroeger hat je een Wissel of Kruisingswachter met twee Vlaggetjes, die zouden ze opnieuw moeten invoeren.

      /   Reply  / 
  11. Willem Schotel

    Ben onder de indruk van bewezen professionaliteit van Sven Kramer & zijn coach Gerard Kemkers, die ter plekke door had toen ‘t fout ging en beheersing toonde en Sven’s explosie begreep. De volgende dag al besloten hadden de samenwerking te continueren op grond van eerdere goede ervaringen/successen. Dit is geen kwestie van iets winnen maar overwinnen, door beide. Geweldige sportkerels dus! Dat Sven straks de vlag draagt is dan ook meer dan verdiend.

      /   Reply  / 
  12. Rob

    Willem,

    Zo waar. Het kan nog alle kanten op maar hier is een voorbeeld nu.
    Heel mooi, heel goed. Ik hoop dat dit een voorbeeld kan zijn voor andere sporten! Misschien mag ik het niet schrijven hier maar zie je dit terug bij anderen? Voetbal misschien?

    Klasse en goed gevoel

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>