Gerard Kemkers trekt boetekleed aan

Gerard Kemkers trekt het boetekleed aan over de foute wissel van Sven Kramer op de Olympische 10 kilometer. Kramer was dinsdag op weg naar zijn tweede gouden medaille in de Richmond Olympic Oval toen het noodlot toesloeg .. Kemkers gaf hem een foute aanwijzing waardoor de Fries wisselde naar de binnenbocht terwijl hij in de buitenbaan had moeten blijven. Kramer noemde de blunder van zijn coach na afloop ‘een hele dure fout’. Kemkers zelf vertelde kort na het incident tegen NOS Radio dat hij nog nooit zoiets ergs heeft meegemaakt ..

De coach werd na de dramatische afloop van de 10000 meter (het goud ging naar de Koreaan Seung-Hoon Lee) opgevangen door Henk Gemser – de chef de mission van de Nederlandse Olympische ploeg. Hij begeleidde hem bij het verlaten van de ijsbaan.

Kemkers wilde in eerste instantie geen commentaar geven voor de tv-camera’s van de NOS. Aan NOS-radio gaf hij op dat moment wel een korte reactie. Daarin gaf hij toe dat de fout inderdaad bij hem lag:  

,,Ik moest tijdens het coachen een whiteboard invullen. Normaal doet iemand anders dat, nu niet. Ik was dus aan het schrijven, keek op en zag Sven helemaal aan de buitenkant zitten. Ik dacht op dat moment dat hij naar de binnenbaan moest. Ik zag Skobrev namelijk buiten zitten, dacht ik … Dus ik riep: Naar binnen! En Sven deed dat netjes…”

Kemkers kreeg op twee manieren in de gaten dat hij iets heel stoms had gedaan. Eerst zag hij Skobrev, kort na Kramer, ook de binnenbocht ingaan. Toen hij even later de rondetijd van zijn pupil op het scorebord zag, wist hij genoeg. “Dan zakt je wereld in elkaar. Zoiets ergs heb ik nog nooit meegemaakt.”

Op de vraag waarom hij na het inzien van de fout toch doorging met het coachen van Kramer zei Kemkers:

,,Je wordt overmand door emoties op dat moment. Maar ik wilde Sven gunnen dat hij zijn race normaal kon uitrijden. Dus heb ik een aantal ronden een toneelstukje opgevoerd alsof er niets aan de hand was.”

En over de verhouding met Kramer: ,, Ik hoop dat die band sterk genoeg is dat we ons daar geen zorgen over hoeven te maken. Maar het is wel even slikken.”

De camera’s van de NOS volgden Kemkers tijdens en na de wissel die Kramer het goud door de neus boorde .. Klik op de foto hiernaast om de beelden te bekijken.

Enkele uren na het incident gaf Kemkers wel een interview aan NOS Televisie. Dat kunt u hier bekijken.


Lees ook:Ted-Jan Bloemen Olympisch kampioen 10 kilometer
Lees ook:Loting 5000 meter heren PyeongChang 2018
Lees ook:Loting kwartfinales team pursuit heren PyeongChang 2018
Lees ook:Jillert Anema en matchfixing: bad timing!
Lees ook:Ireen Wüst vlaggendrager slotceremonie PyeongChang

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Gerard Kemkers trekt boetekleed aan

  1. Schaatsliefhebber

    Zowel Kemkers als Kramer zijn super sportmensen.

    De wijze waarop beide mannen de pers te woord hebben gestaan daar kunnen menig (overbetaalde) voetballer of voetbalcoach een voorbeeld aan nemen.

    Welliswaar geen goud, maar laten we ophouden over een vermeende breuk in het vertrouwen. 6 Jaar gooi je niet na dit incident de prullenbak in.

    Ik zeg: Kramer (ongeacht zijn verloren race) blijft een topsporter pur sang. En Kemkers is de man waaraan ook Kramer zijn succes te danken heeft.

      /   Reply  / 
  2. w van kuykj

    Te grote fout voor trainer, haal die man van het ijs, dit mag nooit meer gebeuren , jammer voor Sven ,een super sportman, ik voel met hem mee. Kemkers hoeft niet te zeggen waar kramer moet schaatsen dit gaat bij Sven automatisch en waar was Skobrev ,ging juist van buiten naar binnen, is dit eigenlijk wel een fout, lijkt wel paniek, ik heb nog nooit kemkers aanwijzijngen zien geven over wisselingen ,ben zwaar teleurgesteld en wil die man het liefst weg. Sven voor mij blijf je de grootste

      /   Reply  / 
    1. marian

      Sommige mensen leven een klein leven en maken kleine fouten, sommige mensen leven groots en dus zijn hun fouten ook groter. Echter fouten maken we allemaal, helaas voor Gerard voor het oog van dit soort kleine mensen.

        /   Reply  / 
    2. H. de B

      “Te grote fout van trainer, haal die van man van het ijs” en “ben zwaar teleurgesteld en wil die man……” zijn begrijpelijke maar een louter emotionele reacties. Je sluit dan je ogen voor alles wat Gerard wel heel goed heeft gedaan. Dat is zeggen dat alle 10 km’s die Sven won alleen heeft gedaan en Gerard geen bijdrage heeft geleverd. Sven staat op OC mede dankzij Gerard. Gelukkig erkent Sven dit zelf en wat hem siert. Grote mensen maken Grote fouten en erkennen dit. Nietszeggende mensen (jij en ik) maken grote fouten maar alleen voor zichzelf wat de rest niet ziet en interesseert Als Sven zegt dat hij en Gerard het misschien samen fout gedaan dan moeten wij daar respect voor hebben en deze mening met hem delen. Anders ben je alleen een fan bij succes en als het fout gaat dan is het altijd een ander die schuld heeft. Is mijn vraag sta je altijd zo in leven?

      Als je wilt reageren: lees mijn bericht eerst een paar keer. laat het bezinken maar laat je reactie op mijn bericht niet een emotionele zijn ( krankzinnigheid is constant hetzelfde doen maar een ander resultaat verwachten)

        /   Reply  / 
  3. mirjam

    @Marian – Helemaal met je eens! Ik durf te wedden dat Kemkers en Kramer beide grote mensen zijn! Dat Kemkers direct het boetekleed aantrekt is al klasse. Het zijn inderdaad “grote” mensen hoe zij hier mee omgaan, en de “kleine” mensen kunnen het alleen maar erger maken!

      /   Reply  / 
  4. Oma en opa van 50

    Iedereen maakt weleens een fout! Gerard ging zelf kapot. Het is een duur foutje, maar dat is ook sport!
    Alle schaatsters, een diepe buiging voor jullie en bedankt voor een paar mooie weken.
    Wij hebben genoten van jullie.

    Bedankt en tot over 4 jaar, wellicht!

      /   Reply  / 
  5. Wim ter Velde

    Iederen kan fouten maken. Alleen de hele groten gaan daar goed mee om. Respect voor Kemkers voor de manier waarop hij zijn verantwoordelijkheid oppakt en niet wegvlucht zoals zoveel trainers in andere sportsoorten doen. Ook respect voor de rest van de staf (Gemser / de Vegt). Hier zijn alleen maar verliezers en geen daders. Kop op en SAMEN door naar een spetterende ploegenachtervolging!!!!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>