Nog geen datum Elfstedentocht

Er is nog geen datum te noemen voor de Elfstedentocht van 2012. Het ijs is daarvoor in het zuiden van de provincie nog te zwak. Dat heeft voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging de Friesche Elf Steden maandag bekend gemaakt op een persconferentie in Leeuwarden. Zondagavond kwamen de rayonhoofden voor het eerst in 15 jaar bij elkaar.

Het Elfstedenijs moet op de hele route 15 cm dik zijn en dat wordt nog nergens gehaald, vertelde ijsmeester Jan Oostenbrug. Daar kunnen nooit 16.000 mensen overheen. Op veel plaatsen ligt mooi ijs, maar er zijn ook wakken en op sommige delen kan nog helemaal niet geschaatst worden.

In het noorden van Friesland is de ijssituatie goed. In het zuiden en met name zuidoosten van de provincie zijn door de sneeuwval forse problemen, bijvoorbeeld richting Stavoren. Het Slotermeer is uitermate onveilig, daar is zelfs het rayonhoofd van Balk door het ijs gezakt. Om met ijsmeester Oostenburg te spreken: de zwakste schakel bepaalt de sterkte van de ketting.

De perspectieven voor de ijsaangroei zijn wel uitstekend want de komende nachten wordt er nog strenge vorst voorspeld. Ook overdag blijven de temperaturen deze week onder nul.

De laatste Elfstedentocht werd gehouden op 4 januari 1997. In dat jaar was Henk Angenent de winnaar bij de mannen. Bij de vrouwen won Klazina Seinstra.

Woensdag om 19.00 uur komen de rayonhoofden weer bij elkaar in Leeuwarden. Dan wordt aansluitend ook weer een persconferentie gegeven.

 

Lees ook:Schaatskalender langebaan 2017 – 2018
Lees ook:Ook dames Team NL naar halve finale team pursuit
Lees ook:Waar kun je (veilig) schaatsen op natuurijs?
Lees ook:Jillert Anema en matchfixing: bad timing!
Lees ook:Loting 500 meter heren PyeongChang 2018

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nog geen datum Elfstedentocht

  1. Hijscoman

    De vraag is: Wordt het Fries of toch(t) Italiaans ijs halverwege februari?

      /   Reply  / 
  2. R@M

    Go Holland Go!! Hope for y’all it’s Happening this year!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>