Toppers boos over kwalificatie

Elk jaar wordt er in de aanloop naar het nieuwe schaatsseizoen wat afgezeurd in Nederland. Gaat het niet over te strakke schaatspakken of irritante reclameregels, dan is er wel weer iets mis met de selectieprocedures die de KNSB heeft bedacht. Donderdag lieten enkele topschaatsers hun ongenoegen blijken over de kwalificatieprocedure voor het NK Afstanden.

Een aantal van hen moet zich nog plaatsen voor het kampioenschap via de Holland Cup in Enschede, die vrijdag begint.

“Het is de wereld op zijn kop”, twitterde Mark Tuitert. Want ja, ook Mark Tuitert, vijfde op de 500 meter vorig seizoen, is nog niet geplaatst voor het titeltoernooi dat op op 4, 5 en 6 november wordt verreden in Heerenveen. Hij moet eerst in Enschede opdraven om zich te kwalificeren. Ook zijn ploeggenoot Kjeld Nuis, (vijfde werd op het Essent ISU WK Sprint) moet aantreden op die afstand om zich te plaatsen.

Niet alleen Tuitert wond zich op via Twitter, maar ook Renate Groenewold (trainster Team Op=Op Voordeelshop) en Ireen Wüst sloten zich bij Tuiterts opmerkingen aan. Wüst: “Te belachelijk voor woorden, moet niet gekker worden. WK Sprint gereden, maar niet geplaatst voor een NK Afstanden.”

Control-coach Jac Orie begrijpt dat de schaatsers ontevreden zijn met de gang van zaken. “Het is een beetje kolder. De regel is dat je je plaatst als je een World Cup gereden hebt of een goede uitslag in de Holland Cup. Maar dat ze met WK’s en NK’s geen rekening houden is vreemd.”

Volgens disciplinemanager van de KNSB, Wopke de Vegt, ligt een deel van de verantwoordelijkheid van deze onvrede bij de merkenteams zelf. De ploegen hebben namelijk invloed op die eisen. “Elk jaar worden de selectie-eisen behandeld in de voorjaarsvergadering van de Sectie Langebaan van de KNSB. Daar is ook een vertegenwoordiger van de merkenteams aanwezig.”

Bron: Schaatsen.nl

Lees ook:Filmpje: gewonden in Holland Heineken House
Lees ook:Nederlandse dames op gemak naar finale ploegenachtervolging
Lees ook:Filmpje: Esmee Visser in de medailletaxi
Lees ook:Loting 3000 meter dames PyeongChang 2018
Lees ook:Filmpje: Carlijn Achtereekte in medailletaxi

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>