Startbewijs NK voor Mark Tuitert

Mark Tuitert heeft vrijdag bij de Holland Cup in Enschede op de 500 meter een startbewijs afgedwongen voor het NK Afstanden. De olympisch kampioen moest zich – met tegenzin – bij de Holland Cup in Enschede kwalificeren voor het titeltoernooi. Hij eindigde twee keer tweede op de 500 meter en dat was genoeg om één van de acht tickets voor het NK te pakken .

De enige rijder die Tuitert te snel af was was Jesper Hospes. Hij won de eerste 500 meter in een tijd van 36,03, Tuitert klokte 36,26. Kjeld Nuis eindigde als derde, 36,45. Lars Elgersma werd vierde, 36,85.

Op de tweede 500 meter zette Nuis exact dezelfde tijd op de klok als Hospes in de eerste omloop. Tuitert werd wederom tweede, 36,11. Hospes moest nu genoegen nemen met de derde plaats in 36,31. Ook Kjeld Nuis is daarmee zeker van deelname aan het NK Afstanden.

Naast Tuitert en Nuis veroverden ook Maurice Vriend, Lieuwe Mulder, Jesper van Veen, Aron Romeijn, Allard Neijmeijer en Kai Verbij een ticket voor de wedstrijden die van 4 tot en met 6 november in Heerenveen worden verreden.

Net als Hospes waren Stefan Groothuis, Hein Otterspeer, Simon Kuipers, Sjoerd de Vries, Pim Schipper, Jan Smeekens, Ronald Mulder, Jacques de Koning, Lars Elgersma, Michel Mulder, Freddy Wennemars en Rens Boekhoff eerder al zeker van een startbewijs.

Bij de vrouwen was Floor van den Brandt de beste op de kortste sprintafstand. Eén van de zeven beschikbare tickets voor het NK was daarom haar beloning. Jorien Kranenborg en Sophie Nijman werden respectievelijk tweede en derde. Zij waren al zeker van deelname in Heerenveen.

Inge Berevoets, Emma van Rijn, Ingeborg Kroon, Rosa Pater, Moniek Klijnstra en Antoinette de Jong mogen wel aan de hand van hun prestaties in Twente in november afrijzen naar.

Margot Boer, Annette Gerritsen, Laurine van Riessen, Marrit Leenstra, Thijsje Oenema, Anice Das, Mayon Kuipers, Janine Smit, Natasja Bruintjes, Marit Dekker waren daar al langer zeker van.

Pien Keulstra was in 4.16.16 de snelste vrouw op de drie kilometer. Janneke Ensing moest in 4.17.82 genoegen nemen met de tweede plaats. Daarmee bleef ze Carlijn Achtereekte die de 3000 meter in een tijd van 4.21.59 aflegde voor.

Op de Holland Cup waren drie tickets te verdelen voor die afstand op de NK. Die gingen naar Keulstra, Achtereekte en Mariska Huisman. Laattsgenoemde werd vierde in 4.21.74, maar omdat Ensing al zeker was van deelname, mag ze toch van start gaan.

Naast dit kwartet rijden ook Marrit Leenstra, Ireen Wüst, Jorien Voorhuis, Diane Valkenburg, Marije Joling, Moniek Kleinsman, Irene Schouten, Linda de Vries, Yvonne Nauta en Annouk van der Wijden de drie kilometer in Heerenveen.

Naast dit kwartet rijden ook Marrit Leenstra, Ireen Wüst, Jorien Voorhuis, Diane Valkenburg, Marije Joling, Moniek Kleinsman, Irene Schouten, Linda de Vries, Yvonne Nauta en Annouk van der Wijden de drie kilometer in Heerenveen.

Bron: Nusport.nl/schaatsen

Lees ook:Loting 1000 meter heren PyeongChang 2018
Lees ook:Olympisch debutanten Nuis en Roest goud en zilver op 1500 meter
Lees ook:Loting 500 meter heren PyeongChang 2018
Lees ook:Loting 1500 meter heren PyeongChang 2018
Lees ook:Legendarische dubbel voor Nuis: ook Olympisch kampioen 1000 meter!

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Startbewijs NK voor Mark Tuitert

  1. repp1221 Holland Cup

    Schaatsster Natasja Bruintjes van Schaatsteam OP=OPVOORDEELSHOP strijd tegen haar handicap op de schaatswedstrijd Holland Cup , ze heeft een rughernia opgelopen.

      /   Reply  / 
  2. Johannes

    Waarom mogen de TVM-schaatsers, die zich nog moeten plaatsen voor de NK afstanden in Inzell rijden, terwijl schaatsers van Control en Team Liga bijvoorbeeld, het trainingskamp in Erfurt eerder moesten afbreken om in Enschede te rijden?
    In Inzell, maar ook in Erfurt worden dit weekend wedstrijden gereden.
    Sven Kramer had dit weekend toch ook de 5000 m. in Enschede kunnen rijden of wordt die afstand soms niet gereden?
    Wordt door de KNSB voor TVM een uitzondering gemaakt, terwijl bovendien in de Max Aicher Arena in Inzell sneller kunstijs ligt.

      /   Reply  / 
  3. Kombrink Kommunicatie Auteur

    Kramer heeft zelf het besluit genomen om niet in Enschede te rijden. Hij hoopt – als wereldrecordhouder op de afstand – op een aanwijsplek van de KNSB. Zie ook: http://schaatsen.blog.nl/?p=4071

      /   Reply  / 
  4. Keesje

    En die aanwijsplek verdiend hij! Na 1,5 jaar alweer zo’n goede tijd rijden op de 5km zegt genoeg. En ja, een nederlands, europees, wereld en olympisch kampioen op die afstand hoort ook minstens thuis op die afstand op een nk.

      /   Reply  / 
  5. Hans

    Volgens TVM-coach Geert Kuiper moest Sven Kramer zich in Enschede kwalificeren voor de 5000 m. Door in Inzell te blijven heeft TVM een risico genomen. En daarom moet Sven Krame en misschien wel meerdere TVM-schaatsers, nu bij de KNSB vragen voor dispensatie om te kunnen starten op de NK afstanden. Ongetwijfeld zal zeker Sven Kramer medewerking worden verleend.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>